Kan Bitcoin zomaar verboden worden?

De koers van de Bitcoin daalde afgelopen week even na een uitspraak van Ray Dalio, een Amerikaanse investeerder en oprichter van het hedge fonds Bidgewater Associates. Hij stipte aan dat het zomaar zou kunnen dat overheden de Bitcoin gaan verbieden op het moment dat het een serieuze bedreiging wordt voor de Dollar of andere nationale munten.

In Januari van dit jaar schreef Dalio al een uitgebreid artikel  over hoe hij en Bridgewater aankijken tegen de Bitcoin en andere cryptovaluta. Het valt op dat hij zich meerdere keren neerzet als leek op gebied van blockchaintechnologie en dat hij eigenlijk zelfs vindt dat hij zijn mening niet moet geven, omdat die gezien zijn kennisniveau weinig waard is. Dat hij dat toch doet komt volgens hem voornamelijk omdat hij vindt dat er in de media nóg grotere onzin wordt verkondigd. En als groot hedgefund moet je natuurlijk wel wat vinden van Bitcoin, al was het alleen maar om je investeerders rustig te houden.

Meer regulering

De feiten zijn echter dat er in de meeste landen het afgelopen jaar juist meer regulering is gekomen en daarmee ook meer vertrouwen van institutionals en bedrijven die cryptodiensten aanbieden. Zowel in de VS als in de EU en het VK vallen cryptodienstverleners onder dezelfde regulering als traditionele financiële dienstverleners. De EU heeft recent de MiCa (Markets in Crypto-Assets Regulation) aangekondigd, een raamwerk van alle 27 EU landen gezamenlijk dat cryptomunten als geregistreerde financiële instrumenten beschouwt. Er is zelfs een detaillering opgenomen die verschillende types cryptomunten onderscheidt (Crypto assets, utility tokens, asset-referenced tokens en E-money tokens) die allen weer hun eigen specifieke regels kennen.

Meer dan geld

Daarnaast heeft Dalio het, net zoals de meeste media, alleen maar over de rol van Bitcoin als geld of als Store of Value / Wealth. Hij noemt andere cryptomunten ‘concurrenten’ en zegt zelfs dat hij verwacht dat er een succesvollere versie van de Bitcoin kan komen, waarna de prijs van Bitcoin sterk kan dalen. Hij lijkt niet te weten dat de meeste ‘concurrenten’ van de Bitcoin blockchain helemaal geen concurrenten zíjn. Er zijn maar weinig munten die claimen zo’n rol te willen spelen. De meesten hebben een specifieke economische toepassing die van meerwaarde is. Bij Ethereum is dat bijvoorbeeld het zijn van een ‘world computer’ waarop allerlei toepassingen kunnen draaien, waarvan momenteel DeFi (Decentralized Finance) het populairste voorbeeld is. Zijn argument is al behoorlijk gemankeerd als je het toepast op de Bitcoin, maar helemaal voor de meeste andere cryptomunten.

India

Tenslotte noemt hij India als voorbeeld waar momenteel een verbod op cryptomunten mogelijk aanstaande is. In zijn beleving bevindt India zich blijkbaar in de voorhoede van een beweging. De grap is dat India precies hetzelfde deed in de tijd dat internet groot werd. In de jaren 90 beperkte de Indiase overheid de mogelijkheden van bedrijven om zaken te doen op het internet, met name om zelf een monopoliepositie in te nemen en ‘internetbelastingen’ op te kunnen strijken. Tot op de dag van vandaag is het gebruikelijk dat de Indiase overheid het internet tijdelijk uitschakelt als politiek machtsmiddel. Niet echt een voorbeeld dat andere landen massaal volgen.

Fomo?

Al met al zou je kunnen stellen dat Dalio, zoals hij zelf al zegt, beter niets kan roepen over blockchaintechnologie en cryptovaluta. Maar dat zou flauw zijn. Zijn beeld is namelijk heel gebruikelijk binnen de traditionele financiële wereld en wordt gedreven door een gebrek aan kennis in combinatie met angst voor het onbekende. Die waarschijnlijk voortkomt uit een potentiële dreiging voor het voortbestaan van een onderneming en/of vanwege Fear Of Missing Out (FOMO). Het is best zinvol om vanuit verschillende invalshoeken opinies te vormen en te ventileren, zodat er een meer genuanceerd beeld kan ontstaan. En dat kan dan misschien weer leiden tot verdieping van kennis en een verandering van inzicht. Of zou Bridgewater stiekem crypto hebben ingekocht nadat de prijzen tijdelijk daalden na Dalio’s uitspraak?
Elon Musk heeft het voorbeeld al eerder gegeven en dat heeft hem en Tesla geen windeieren gelegd…